Információ

Bogovits Attila őstermelő
2640 Szendehely, Kossuth utca 8.

Telefonszám: +36 70 6036729

FELIR azonosító: AA2439828
Adószám: 78973488-1-32

E-mail:  info@furjhome.hu

Média Riportok

    duna tv l 

    Riport a Duna TV Gazdakör c. 
    műsorában

    3812.rész

Kattintson a megtekintéshez !

 

gasztoangyal1

Riport az M1 Gasztroangyal:
Esztergom és Visegrád c.
    műsorában

Kattintson a megtekintéshez!

A fürj története

A Japán fürj (Gazdasági fürj)

Származása

Fürj a csirkékkel, a fácánokkal együtt egy családhoz (Phasianoidea),  a tyúkalakúak rendjébe tartozik. Faj vagy alfaj a Coturnix génuszon,  az összes kontinensen őshonos, kivéve az Amerikát. Coturnix coturnix vándormadár. Ázsiát,  Afrikát és Európát bejárva, nyílt vagy cserjés puszták lakója. Több alfaját ismerjük, de a legfontosabb az európai fürj, Coturnix coturnix coturnix, és az ázsiai, vagy japán fürj, Coturnix coturnix japonica.


Története

Ázsia:

Ezek a madarak nem kerültek fel a háziállatok listájára. Kínában háziasították a XI. században. Majd a XII. században-Japánban és Koreában. Mindenesetre japán fürj első háziasítása Kínában történt és nem a Közel-Keleten, mint ahogy azt egyes szerzők írják. Bár az európai fürj délre vonuló csapata az egész Földközi-tengert átrepülve, kimerült állapotban, könnyen csapdába fogták. A rendelkezésre álló egyiptomi és a bibliai adatok nem mutatják azt, hogy az Európai fürjeket fogságban háziasították volna.

Japán:

Azt állítják, hogy a japán császár hogy a tuberkulózist elkerülje, fürj húst fogyasztott. Ez ahhoz vezetett Japánban, hogy széles körben elkezdték tenyészteni a fürjet a húsáért és a tojásért, ezzel a választék megnőtt. 1910-re japán egyik nemzeti eledelé vált. 1910 és 1941 között, a lakosságot a japán fürj tartotta fent, különösen Tokió, Mishima, Nagoya, Gifu és Toyohashi területeken. Ez az időszak is képviseltette magát, amikor a japán császári expanzió mellett, háziasított japán fürj telepet hozták létre Koreában, Kínában, Tajvanon, Hongkongban és később Délkelet-Ázsiában.

Volt Szovjetunió:

Azok a vidéki és kisvárosú emberek, akik fürjet tartottak, a minden napi tojásért, és a fölösleget húsáért, az megúszta a nagy éhínséget, ami a II. világháború előtti években söpört végig a Szovjetunióban. 1986 áprilisában bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa óta megnőtt az igény a fürjtojás iránt. Az azóta szétesett birodalomban fontos étrendnek számít.

Európa:

1900-ban érkezett Angliába vagy Portugáliába (ez mai napig vita forrás). Minden esetre a történet szerint, kicsempészték Japánból. Kezdetben mint kedvencként, majd 30-as évektől már konyhai recepteken is megtalálhatóak lettek.

Magyarország:

Magyarországra 1960-ba kerül NDK-ból a gödöllői egyetemre kísérletezés céljából. A további története és kísérleti eredmények köddé váltak, mivel abban az időben senki nem tudott semmit. Igazi áttörést a Magyarországon állomásozó szovjet katonák tették meg, hogy pénzhez jussanak. A szabadidejükben fürjeket, vagy tojásokat csempésztek ki és adtak el.
 
Kezdetben mint házi kedvenc és később nagyüzemi tenyészetben, a kozmetikai iparnak adták el tojásait.

 
Termékeink megvásárolhatók

  Furj termekekkicsi

Szendehelyen


Fürjtojás
12 db/doboz: 650.-Ft
Étkezési fürjtojás: 50.-Ft/db
Keltetni való fürjtojás
(nagytestű): 70.-Ft/db

furjtojas1kicsi

Főtt Füstölt fürjtojás olívaolajban 
12 db/üveg: 1300.-Ft

fustolt furjtojas kicsi

Fürj Hús 850.-Ft/db

furj hus

Fürj ketrecek készítését is vállaljuk.

ketrec kozepes term
 
Előrendelést felveszünk!
Tel: +36706036729
E-mail: info@furjhome.hu

Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi